Blog

Concert trip: Imagine Dragons si un city break reusit la Kiev

Concertul Imagine Dragons a fost o buna oportunitate pentru un city break la Kiev. Orasul, oamenii, arhitectura au fost peste asteptarile mele si o sa ma intorc cu drag in acest oras.

Spre Kiev am plecat din Iasi cu masina prin vama Siret, iar drumul a fost usor dificil, din cauza starii acestuia, in partea dinspre Romania dar pe masura ce inaintam spre Kiev situatia s-a schimbat considerabil. In aceasta zona, drumurile sunt foarte bune, cu benzi late, fara radare si desi este destul de multa politie nu ne-a oprit nimeni.

Kievul este un oras foarte intins, deosebit, aerisit, curat, plin de parcuri si zone verzi, cu bulevarde largi si arhitectura impunatoare, trecand de la boem la sovietic, la medieval dar si la cladiri moderne din sticla sau blocuri de 30-40 de etaje.

Cu siguranta este un oras care merita explorat la pas pentru a-l descoperi, dar tot aici puteti ajunge in cea mai adanca statie de metrou din lume “Arsenalinaia (Арсенальная)” ce se afla la o adancime de 105 m. Pentru a ajunge la metrou a trebuit sa coboaram circa cinci minute o scara rulanta, aparent fara sfarsit. De asemenea, mai sunt cateva statii de metrou interesante.

Arsenalinaia

 

Teatralnaya

 

Olimpiiska

Am fost cazati la 3 minute de celebra piata “Maidan” unde la sfarsitul lui 2013-inceputul lui 2014 au avut loc proteste ca raspuns la decizia guvernului ucrainean de a suspenda procesul de pregatire pentru semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana. Doar locurile de comemorare a victimelor mai amintesc de tragicele evenimente de atunci, dar piata este in continuare vedeta Kievului. Aici vine lumea seara sa stea la o bere cu prietenii nu pe vreo terasa ci stand in picioare, pe o banca sau pe iarba, aici au loc intalnirile, iar in weekend bulevardul se transforma intr-o artera pedestra foarte aglomerata unde copii alearga, lumea se plimba, se canta, etc. Este un adevarat spectacol pe strada.

Maidan

 

Maidan

 

Maidan

 

Maidan

Am vizitat Pechersk Lavra (Vaticanul Ucrainei) o manastire istorica crestin-ortodoxa inscrisa in Patrimoniul Unesco. Lavra inseamna “manastirea superioara”, un soi de sefa a manastirilor, iar “pecherska” inseamna “din pestera”. Exista doua zone cu cladiri ecleziastice – Lavra de sus si Lavra de jos ce nu trebuie ratate daca ajungeti in Kiev.

Pechersk Lavra

 

Pechersk Lavra

 

Pechersk Lavra

 

Pechersk Lavra

 

Pechersk Lavra

A urmat “Rodina Mat” (Statuia Patria Mama), o statuie inalta de 102 m ce face parte din Muzeul de Istorie al Ucrainei.

Rodina Mat

Apoi, biserica Sfantul Andrei ce are o priveliste exceptionala asupra Niprului, a podurilor (pietonale si pentru masini). De partea cealalta a fluviului se gaseste si o plaja.

Biserica Sf. Andrei

 

Privelistea de la biserica Sf. Andrei

 

 

Nipru

 

Muzeul Cernobilului – colectia de obiecte este consistenta si prezentarea este interesanta.

Zoloti Vorota – principala poarta de acces in cetatea Kievului din secolul XI.

 

Holodomor (foametea ucraineana) a fost una dintre cele mai grave catastrofe nationale ale ucrainenilor din istoria moderna, cu un numar de morti estimat la 7 milioane, iar acum exista un loc de comemorare.

In cele trei zile pe care le-am petrecut in oras am ajuns si pe strada Andrivsky Uzviv (Coborarea lui Andrei), o strada pietonala, pietruita, plina cu magazine de arta si magazine cu suveniruri. A urmat cartierul Podil unde am gasit multe restaurante, unele pompoase, altele mici si la preturi rezonabile, multe magazine cu haine si foarte multa lume.

Pentru a ajunge in centru din Podil am luat funicularul care ne-a dus in varful dealului unde am descoperit alte cladiri superbe al Kievului: “casa cu himere”, palatul prezidential (Mariyinski Palace) pe deal, deasupra Niprului.

Funicular

 

Casa cu himere

 

Mariinsky Palace

Restaurante erau foarte multe si diversificate, pe toate gusturile si pentru toate buzunarele cu o mare varietate de bucatarii – sarbeasca, georgiana, ucraineana, uzbeka, etc. Bineinteles, am incercat celebrul si deliciosul pui ucrainean la Chicken Kyiv. Mancarea a fost foarte buna, diferita fata de ce suntem obisnuiti pe la noi si foarte accesibila la pret.

Chicken Kyiv

Viata de noapte este si ea foarte animata, am baut bere cot la cot cu tineri ucrainieni, in fata unui bar pe un trotuar oarecare, am fumat narghilea la un alt bar la care se statea la coada pentru intrare, iar la orele diminetii inca mai vedeai pe strada petrecareti care nu au ajuns acasa.

 

 

 

 

 

No Comments Found

Leave a Reply

Aboneaza-te!